mysleepinghome

MySleepingHome

Att berätta om graviditeten

När vi fick veta att vi var gravida med E så bestämde vi oss för att först berätta för några få. Jag tror att det handlade främst om rädslan av att det kan hända något med barnet i magen. Desto fler som vet, desto större blir det, desto ondare gör det. Fler hade haft frågor, fler hade haft ett behov av att prata om det.

I vecka 20 berättade vi för några fler, nära vänner och kollegor. Fortfarande var det flera som inte visste om något och det kändes skönt. Det tog lång tid innan gravidmagen blev synlig på riktigt, det var ungefär i vecka 28. Därför kunde vi hålla det hemligt väldigt länge.

Efteråt kan jag känna mig elak mot folk som jag inte berättat för, personer som jag kanske borde sagt det direkt till. Det kändes helt annorlunda under graviditeten och jag tyckte att det var skönt att få visste om det. Jag tyckte att det var jobbigt att folk helt plötsligt såg mig som “den gravida”. Jag var först och främst gravid, inget annat, bara gravid och det enda folk pratade med mig om var graviditet, barn och förlossning. Det var som att jag som person hade tagit ett stort kliv bak. Det gick inte en sekund innan folk började delge sina åsikter.

Det kändes också komplicerat att berätta om graviditeten för att jag inte visste vad folk förväntade sig av mig i den stunden. Måste jag vara jätteglad, måste jag vara lugn, måste jag vara kortfattad!? Det jag inte hade tänkt på var andras reaktioner när jag berättade, vissa blev jätteglada med tårar i ögonen, andra hoppade av glädje, vissa ville bara kramas, några blev besvikna över graviditeten och andra över att jag inte sagt något tidigare.

Jag känner idag att jag behöver vara mer öppen med mina känslor och inte vara rädd för att det ska göra ond. Till andra som väntar barn vill jag säga “det är ni som äger denna stund, gör den till eran och låt den inte formas efter andras behov” 💕

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mysleepinghome

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats